Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Testirali smo T Boneove steakove odležane 20, 60 i 90 dana. Svi su jako dobri, ali najstariji je fenomenalan

T Bone je prestižni brend križevačke tvrtke Agro-Vet, koja se bavi uzgojem stoke. Pod egidom T Bone prodaju se isključivo odležani steakovi. T Bone je prije nekoliko mjeseci otvorio lijepo uređeni butik u zagrebačkom Novinarskom domu i već je ušao u više prestižnih i popularnih restorana, poput Oxba, Vinodola i Chevo’sa. Unatrag mjesec dana testirali smo nekoliko T Boneovih steakova različite duljine dozrijevanja. Evo rezultata.

adsense_content_v3

1. Ribeye odležan tri tjedna, pripremljeno u Vinodolu početkom rujna

T Boneov ribeye iz najkraće odležavane edicije sočan je, snažnog okusa po govedini, dovoljno mekan da bi se lako jeo, ali i dovoljno čvrst da bi se osjetio pod zubima. Preporučujemo novacima u svijetu odležane govedine, jer nije preintenzivan i zapravo podsjeća na poboljšanu verziju steakova na koje smo dosad navikli.

Vinska preporuka Odležani teran, poput Coronicina Gran Terana, frankovka ili cuvee na bazi merlota poput Lagunina Castella

2. T Boneov t-bone, odležan 60 dana, pripremljeno u Vinodolu sredinom rujna

T-Boneov dva mjeseca stari t-bone steak gotovo je putrasto mekan, s puno esencije goveđeg okusa pomiješane sa snažnim efektom Maillardove reakcije (što, naravno, treba zahvaliti kuhinji). Ovaj je steak naglašeno mramoran, pa je meso skoro putrasto. Kompleksni, elegantni, 60 dana stari t-bone fino se slaže s klasičnim bearnaiseom, ali može funkcionirati i kao idealan partner za bijele tartufe.

Vinska preporuka Barolo, barbaresco, dobar plavac  poput Miloševog, odležani cabernet sauvignon, odležani tribidrag

3. T Boneov 90 dana odležani porterhouse, pripremljeno kod kuće krajem rujna

Porterhouse smo izvadili iz hladnjaka dva sata prije ručka. Neposredno prije pečenja s obje smo ga strane natrljali s vrlo mnogo krupne soli. Pekli smo ga u teškoj tavi od gusa, na gheeju, na temperaturi višoj od 200 stupnjeva, dok sa svih strana nije jako posmeđio. Dovršili smo ga pet ili šest minuta u pećnici ugrijanoj na 180 stupnjeva, i prije rezanja odmarali dulje od pet minuta. Narezano meso posolili smo cvijetom soli.

Porterhouse smo servirali na vrućim tanjurima, uz pečene male vrganje i Belićevu Selekciju. Riječ je, definitivno, o najboljem steaku od hrvatske govedine koji smo dosad probali. Tri mjeseca stari porterhouse bio je perfektno mramoran, posve putrast, pa je teksturom asocirao na wagyu. Okus je bio orašat, s jakim naznakama umamija iz starih iberico pršuta. Devedeset dana odležani porterhoouse apsolutno je fenomenalan i mijenja većinu predodžbi o okusu i teksturi steakova.

Vinska preporuka Vrhunski bordeauxi, supertoskanci poput starijeg Tignanella, dugo odležavane rioje, kalifornijski odležani caberneti ili najbolji plavci, poput Stagnuma, Toljeva Dingača ili Stinina Stipančića.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Testirali smo T Boneove steakove odležane 20, 60 i 90 dana. Svi su jako dobri, ali najstariji je fenomenalan

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min